Гречка має подешевшати з нового врожаю

Гречка має подешевшати з нового врожаю

Дефіцит гречки підкрався якось непомітно. Ціна на крупу піднімалась не поступово, а скочила догори одним махом — із середньої 7,5-8 гривень за кілограм до 10-11, а подекуди й 13 гривень. Різке подорожчання відбулося у другій половині липня.

Джерело: Відомості

Дефіцит гречки підкрався якось непомітно. Ціна на крупу піднімалась не поступово, а скочила догори одним махом — із середньої 7,5-8 гривень за кілограм до 10-11, а подекуди й 13 гривень. Різке подорожчання відбулося у другій половині липня. На прилавках магазинів і на ринках гречки поменшало, але вона не зникла з продажу зовсім. Особливого ажіотажу населення не помітно — звісно, без гречки можна обійтися, на відміну від хліба й картоплі, які надійно вкоренилися у нашому раціоні. Але звідки взявся такий раптовий дефіцит, якщо протягом останніх років і ціни, і постачання гречаної крупи залишались стабільними?

Ціни на гречку й рис завищують штучно — заявив віце-прем’єр-міністр України з аграрних питань Віктор Слаута. Він спростував інформацію про неврожай гречки і сказав, що самі підприємства торгівлі зацікавлені в підвищенні цін на гречку й рис заради власного збагачення, тому й стали продавати дані види круп за завищеними цінами. За словами віце-прем’єра, цього року планується намолотити 220 тисяч тонн гречки, чого, відзначив Слаута, цілком достатньо для населення при нинішньому попиті.

А от дані статистики розходяться зі словами віце-прем’єра з аграрних питань і підтверджують, що дефіцит гречки є не наслідком змови продавців, а швидше закономірним явищем. Так, посівні площі гречки під урожай 2010 року склали 215,4 тисячі га, що на 21% менше земель, засіяних під торішній урожай. Станом на 1 липня, за даними Держкомстату, залишки гречки були на рівні 2,7 тисячі тонн, а це лише 23% від запасів цього ж періоду минулого року.

На Волині ніколи не було масового виробництва гречки, оскільки земля в області, вологий клімат не сприяють вирощуванню цієї культури. Волинський край — переважно картопляно-пшеничний, а гречку найбільше завозили з Дніпропетровської, Рівненської, Житомирської областей. Починаючи з 21 липня, Державна цінова інспекція у Волинській області звернула увагу на зростання вартості гречки. З’ясувалось, що оптово-відпускні ціни підняли всі виробники, вхідна ціна становить 8,5-9 гривень за кілограм. А якщо додати максимальну торгову надбавку у розмірі 15%, виходить 10 грн. за кг і більше. За даними моніторингу Держцінінспекції, станом на 30 липня роздрібна ціна гречки на підприємствах торгівлі становила: мінімальна 7,99 грн. за кілограм, максимальна — 11,1 грн., середня — 8,68 грн. Середня торговельна надбавка складає 12,4%. Мінімальна ціна кілограма рису — 5,61 грн., максимальна — 10,5 грн., середня по області — 8,01 грн. Торговельна надбавка на рис у середньому становить 11,8%.

— У районних центрах ще можна знайти дешевшу гречку, закуплену за старими розцінками, а в Луцьку ціни вже скрізь піднялися, — розповідає начальник обласної цінінспекції Тарас Куйбіда. — Гречка не належить до продуктів, вартість яких жорстко регулюється державою. Самі не можемо зрозуміти, чому вона так подорожчала. Той же рис на Волині також не вирощують, але ціни на нього в області значно нижчі, ніж середні по Україні. Найвищі ціни на гречку — на ринку: продавці пояснюють, що по стільки завезли.

За оперативними даними, у період з 21 по 30 липня на Центральному ринку Луцька ціна на крупу гречану вагову становила 12-13 грн. за кілограм. У супермаркеті «Фуршет» реалізувалась (виробник і постачальник ПП «Виробничо-транспортне підприємство «Харчовик», Тернопільська обл.) по 7,99 грн., а також крупа ТМ «Фуршет» ТОВ ДП «Крупозавод «Озерянка» (Житомирська обл.) по 9,78 грн. У супермаркеті «Сільпо» наявна гречка вагова (постачальник — ЗАТ «Фоззі») за ціною 8,79 грн. і фасована під ТМ «Повна чаша» (виробник — ПП Педченко К.Д.) по 9,99 грн. У магазині ПАККО №5 (м. Луцьк, вул. Клима Савура) гречка під торговою маркою «Хочу ще» продається по 9,99 грн. за упаковку, а ТМ «Озеряночка» — по 12,60, хоча виробник той самий — ДП «Крупозавод «Озерянка» ТОВ ІПС (Житомирська обл.). У гіпермаркеті «Там Там» продається гречка ТМ «Крупский» ТОВ «ТРІО» (м. Дніпропетровськ) по 10,21 грн.

Виключати гречку з раціону через її подорожчання не варто, адже це дуже цінний харчовий продукт. У гречці в 3-5 разів більше мікроелементів, зокрема заліза, калію, фосфору, міді, цинку, кальцію, магнію, бору, йоду, нікелю й кобальту, ніж в інших крупах. Вона містить вітаміни В1, В2, РР та найважливіші поживні речовини: 13-15% білка, до 70% крохмалю, жир, клітковину. За вмістом амінокислот білок гречки наближається до продуктів тваринного походження (її вважають рівноцінною заміною м’яса). Але й накуповувати «про запас» у пік подорожчання теж нерозумно (згадайте, аналогічна ситуація була минулого літа з цукром).

— Треба наголосити, що нема причин панікувати. Адже ціни на 21 продукт, що входить до споживчого кошика, на Волині приблизно такі ж або й значно нижчі, ніж середні по країні, — пояснює Тарас Ярославович. — За показником інфляції область знаходиться на другому місці з кінця серед 27 регіонів — інфляція склала 102,2%, менше тільки на Черкащині. Щодо гречки, то, думаю, треба дочекатись нового врожаю. Тоді вартість кілограма крупи не перевищуватиме 5-6 гривень. Зараз ні до кого штрафних санкцій не застосовували. По-перше, у роздрібній торгівлі магазини не перевищили максимальну надбавку (15%). По-друге, впливати на оптово-відпускну ціну виробників і постачальників ми не можемо, бо всі вони немісцеві.

Ольга ЮЗЕПЧУК

Loading...